Publicerad 100601

Unga svenskar ser mest mobil-tv i Europa

Klart mer än hälften av alla i Sverige har internet i sin mobiltelefon. Och bland unga svenskar är det dubbelt så vanligt att surfa via mobilen som i övriga Europa.

 Landets ungdomar tillbringar över 5 timmar i veckan med mobilsurf, och bland alla svenskar i åldern 25-34 år är det 42 procent som surfar via mobilen. Den siffran är precis dubbelt så hög som i övriga Europa, där andelen är 21 procent. Sett över hela befolkningen är det turkar som mobilsurfar mest. Där är mer än var femte innevånare online via mobiltelefonen.

Svenska mobilvanor utmärks av att vi ser en stor del på film, tv och video på mobilen. Det gör vi i betydligt större grad än övriga européer. De använder istället söktjänster oftare.

Det är några av resultaten från den årliga undersökningen om Europas surfvanor, Mediascope Europe 2010, som görs av EIAA, European Interactive  Advertising Association, 15 000 personer har intervjuats, och för första gången finns Ryssland, Polen, Schweiz, Portugal och Turkiet med bland de utvalda länderna.

Studien visar att åtta av tio svenskar är online en vanlig vecka. Genomsnittet i Europa ligger på strax över hälften. Vi spenderar över 13 timmar i veckan på internet. Det är mer tid än vi lägger på att läsa dagstidningar och magasin tillsammans. Vi svenskar ser ofta på tv samtidigt som vi surfar. Det är dubbelt så vanligt här som i övriga Europa. Sverige är extremt genom att nästan alla konsumerar något annat medium medan de tittar på tv. Även detta är dubbelt så vanligt som i övriga Europa.Många är i fler än två medier samtidigt. Vanligast är att surfa. 58 procent av alla svenskar är på nätet samtidigt som de ser på tv, vilket är klart fler än i fjol.

I stort sett alla som använder internet shoppar online. I genomsnitt har de köpt tolv produkter var under det senaste halvåret och handlat för nära 7 000 kronor. Böcker, elektronik och biljetter för resor är vanligast att köpa online.

Sammanlagt surfar 6,2 miljoner svenskar varje vecka, En tredjedel av dem är online mer än 16 timmar i veckan. Och 98 procent av alla svenskar över 16 år säger att de äger en pc eller en laptop.

Katarina Petersmo

most recently released designs across gents under garment
snooki weight loss What should your top 5 fashion essentials be

Make the basic dress
rob kardashian weight lossFacts About a Career in Retail Fashion

Tidigare Reportage

COPYRIGHT 2009 INDIKAT AB
image image image image image image