Publicerad 160617

Avpixlat har tappat hälften av sina läsare

På ett år har antalet besökare till Avpixlat minskat från 166 000 till 74 000 besökare per dag. Tappet samvarierar med förändringar i regeringens politik, särskilt på flyktingområdet.

Vid och omkring riksdagsvalet hade Avpixlat mer än 300 000 besökare per dag, enligt beräkningar med hjälp av Alexas trafikmätningar. Sedan dess har trafiken till den invandringskritiska sajten sjunkit stegvis.

När decemberöverenskommelsen slöts var antalet besökare 224 000 i genomsnitt för den månaden. Ett år senare, strax efter att överenskommelsen hade fallit, var besöken nere i 146 000 och i februari i år föll antalet besökare under 100 000 för första gången.

Utvecklingen är likartad för Fria Tider, en sajt med det uttalade mål att göra tvärtemot traditionella medier bland annat i rapporteringen om migrationen. I valrörelsen nådde Fria Tider över en halv miljon besökare enskilda dagar. Den senaste noteringen, från nu i maj, lyder på 66 000 besökare per dag i genomsnitt.

– Det pågår en förflyttning av positionerna i svensk journalistik när det gäller invandring och migration. En kollektiv förflyttning. Ett sorts långsamt paradigmskifte, menar Rouzbeh Djalaie, en av de journalister som medverkar i Institutet för mediestudiers rapport Migrationen i medierna.

Trenden i Alexas trafikmätningar bekräftas av en granskning av alternativa medier som LO nyligen publicerade. Den visar att antalet delningar av artiklar publicerade på sajterna Avpixlat, Fria Tider, Dispatch International, Samtiden, Nyheter Idag och Exponerat har minskar med 75 procent sedan i december i fjol. Mätningen omfattade antalet delningar på Facebook, Twitter och Linkedin.

Trendtabeller över internetsurfande hittar du HÄR >>>.


Tidigare observationer

COPYRIGHT 2009 INDIKAT AB
image image image image image image