Publicerad 120607

Svenskan borde ta betalt för Räntekartan

Svenska Dagbladets Räntekartan är en smart tjänst, värdefull för både redaktionen och dem som läser Näringslivs ekonomisidor på nätet. Kartan bygger på att Svenskan har uppmanat bostadsägare att skriva in sin egen ränta, bank, bindningstid och adress, en uppmaning som tusentals läsare har följt.

För den som har lånat till bostaden ger Räntekartan framförallt information om grannars ränta, vilket garanterat har hjälpt massor med hushåll att förhandla med banken och sänka sin ränta.

Kartan ger dessutom redaktionen möjlighet att driva ”ränteupproret”. Åtminstone de tidiga versionerna uppgav adressen till dem som hade skrivit in sin ränta, vilket gjorde det lätt för journalisterna att få kontakt och följa upp läsares arbete med att sänka sina räntor. Det gjorde att Svenska Dagbladet bevakade räntefrågan bättre än andra tidningar.

Borde det inte gå att ta betalt för en sådan tjänst? Det vore konstigt om det inte finns många som skulle vilja betala några hundralappar för information som kan spara tusenlappar Och de som skriver in sin ränta skulle kunna få lite rabatt när de köper kartans förhandlingshjälp.

Det förvånar mig att Svenskan inte har gjort detta till en betaltjänst. Ännu mer förvånar det att tidningen istället väljer att använda Ränteupproret för att skaffa prenumeranter till den tryckta tidningen. Här uppstod ju för en gångs skull den sortens möjlighet att ta betalt för tidningsinnehåll som pappersbaserade tidningar har efterlyst för att kunna följa med sina läsare i takt med att deras beteende blir allt mer digitalt.

Nu är Svenska Dagbladet i alla fall att gratulera. Räntekartan är ett skäl till att SvD.se har klättrat om DN.se under våren. Sajtens liberala inställning till artikelkommentarer har säkert också bidragit till det.

Göran Swahn

How to Become
rob kardashian weight loss and How to File Form W

Barbara and her annoying brother going for a drive
miranda lambert weight lossParty Ideas for a 9

Tidigare Alla artiklar

COPYRIGHT 2009 INDIKAT AB
image image image image image image