Publicerad 111020

Ljud stuvar om bland giganterna

För första gången i historien har en och samma generation sett framväxten av två nya massmedier, i form av internet och smartphones. Medan internet är ett etablerat huvudmedium saknar mobilen ännu så länge fungerande modeller för varumärkens annonsering.

Historiskt sett har nyetablerade medier kastat om styrkeförhållandena på marknaden. MTG steg in på scenen tack vare tv och på webben blev Microsoft och Google ledande varumärken. Aftonbladet, Blocket och Hitta har gjort Schibsted till en storspelare på internet i Sverige.

Frågan är nu vilka följder mobilsurfandet får. Det enda som är säkert är att nya medieaktörer kommer att spela ledande roller, förmodligen i takt med att nya affärsmodeller växer fram. När trendspanaren Mary Meeker nyligen talade på Web Summit 2.0 pekade hon på att ljud är den stora trenden på teknikområdet, och att ljud växer snabbare än video och film i de nya medierna. Hon nämnde till exempel Spotify som ett av bolagen som är rätt positionerade för att bli en vinnare.

Växlingarna går också allt fortare. I USA etablerades Ipad på kortare tid än Iphone och just nu är det Androids tillväxttakt som slår Ipads.

Risken är betydande att mediebolag som ligger i framkant på det senast tillkomna mediet halkar efter i nästa teknikskifte. Det hände tidningar och det hände tv-bolag, och det är sannolikt att en eller flera nya aktörer tar över efter Aftonbladet och MSN när mobilen har utvecklats til ett huvudmedium.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt har förstått hur exempelvis Aftonbladet ska ta sin affär till mobilen. Min androidapp Supernytt ger mig gratis nyheter, sport och nöje, utan att jag behöver se någon som helst reklam. Enligt bladet självt ska mobilen i huvudsak vara en annonsaffär, med viss försäljning av plustjänster. Att inga annonser visats i min mobil sägs bero på ett “tekniskt glapp”.

Den som vill hänga med nya och gamla bolag från Silicon Valley i slaget om mobilen gör nog bäst i att rätta till alla sådana tekniska brister.

Göran Swahn

another mutants
rob kardashian weight loss The Best Family Resorts in Mexico

bridal wear aid in
quick weight lossSave on Hamrick’s spring fashions through Saturday

Tidigare Alla artiklar

COPYRIGHT 2009 INDIKAT AB
image image image image image image