Publicerad 150904

Verklig konflikt – i Sverige!

Göran_Swahn_chefredaktör_litenKonflikten mellan traditionella nyhetsmedier och dem som läser alternativa medier har nått en ny högstanivå under sommaren. Den kulminerade med att den före detta ledarskribenten Marika Formgren uppmanade till bojkott av DN, efter ett blogginlägg av den kontroversiella signaturen Julia Ceasar.

I botten av konflikten ligger ett misstroende mot nyhetsmediernas bevakning av flyktingfrågan. Det gestaltas av att en majoritet av befolkningen anser att ”svenska medier berättar inte sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring”, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Ett faktum som stöds av att EU:s officiella statistikbyrå Eurostat har kommit till slutsatsen att misstroendet mot mediers rapportering är större i Sverige än i alla andra EU-länder. Striden handlar dessutom om tryck- och åsiktsfrihet och om publiceringsregler och etiska ställningstaganden.

Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg bekräftar att konkurrensen starkt påverkar de traditionella medierna:

Alla som arbetar med medier vet att artiklar om SD, invandring, tiggare, islamisering och flyktingar skapar uppmärksamhet. Oavsett vad läsaren har för åsikt, klickar hen in” skriver hon i en debattartikel om att även kritiska medier som hennes eget ger invandringsfrågan allt större utrymme.

Indikat redovisar utvecklingen under fliken trendtabeller/internetsurfande/alternativa medier. Där kan ni läsa att Flashback hade en halv miljon besökare per dag i augusti och att Avpixlat och Fria tider hade cirka 200 000 besökare vardera. Den omfattande trafiken gör det intressant – oavsett inställning till DN – att ta del av Formgrens egen berättelse om hur hon hämtar information från alternativa medier. Så här skriver hon:

”När jag skriver ”alternativmedia” så tänker jag på ett väldigt brett spektrum. I ena änden finns bloggar som till exempel Fnordspotting, Dick Erixon och Johan Westerholms Ledarsidorna. Dessa är ofta uttalat borgerliga eller socialdemokratiska, men djupt kritiska till vad det egna partiet sysslar med och framförallt till hur partierna ignorerar väljarkåren. (Dessa bloggar behöver alltså inte vara invandringskritiska. Ibland är de det, ibland inte, men gemensamt för bloggarna är kritiken mot DÖ-partierna för att de inte tar väljarnas oro inför invandringsfrågan på allvar). Till denna del av alternativmedia kan också räknas portalen Det goda samhället, Merit Wagers och Tino Sanandajis bloggar, och en del libertarianska bloggar.

I mitten finns sajterna med mer eller mindre tydlig koppling till Sverigedemokraterna. Samtiden, Avpixlat, Nyheter Idag, Dispatch International, samt naturligtvis de bloggare som sympatiserar med SD.

Det finns också en högeropposition, med sajter som Fria Tider, Motpol, papperstidningen Nya Tider, samt naturligtvis en rad bloggare. Slutligen finns förstås arenan där sympatisörer med alla nyss nämnda inriktningar diskuterar med varandra, och även med kommunister, syndikalister, anarkister, nationalsocialister och en och annan folkpartist – nämligen Flashback.”

Kortare sagt: Det finns många ”titlar” som omvärldsbevakarna på traditionella medier behöver hålla ögonen på.


Tidigare Krönikor

COPYRIGHT 2009 INDIKAT AB
image image image image image image